Bismutul este un element chimic aflat in pozitia 83 din tabelul periodic al elementelor. Simbolul chimic este Bi.

Acesta a fost folosit inca din Antichitate si a fost confundat atat cu plumbul cat si cu staniul. Bismutul se afla printe primele zece metale care au fost descoperite si clasificate.

Numele acestui element provine din limba germana, de la cuvantul “Wismuth” care inseamna masa alba.

Caracteristici generale:

~Numar atomic: 83

~Masa atomica: 208.98038

~Numar de protoni: 83

~Numar de electroni: 83

~Numar de neutroni: 126

~Punct de topire: 271.30C

~Punct de fierbere: 15600C

~Densitate: 9,8 gr/cm3

~Clasificare: metal

~Structura electronica: 2.8.18.32.18.5

~Stare naturala: solida.

bismut in stare naturala

Bismutul se extinde pe masura ce se solidifica (se schimba de la lichid la solid). Marea majoritate a materialelor se contracta (au un volum mai mic) atunci cand se solidifica, doar foarte putine elemente se comporta la fel ca bismutul.

Pentru aceasta proprietate, bismutul este folosit ca metal pentru litere. Un aliaj de bismut este topit si turnat in forme (cifre, litere). Pe masura ce metalul se raceste, se solidifica si se extinde, astfel ca umple foarte bine colturile matritei.

Bijuterie-cu-bismuth

Utilizare

Principala utilizare a bismutului este pentru a face aliaje. Multe aliaje de bismut au puncte de topire scazute si datorita acestui lucru se folosesc la realizarea materialelor metalice, a sudurilor speciale (sudarea pieselor de fonta), a mufelor pentru sisteme automate de stropit, a sigurantelor electrice si a multor sisteme antiincendiu. Metalul se topeste la 271.3, dar unele aliaje de bismut se topesc la temperaturi joase de 70. Aceasta temperatura este sub punctul de fierbere al apei. Bismutul este folosit ca substitut pentru plumb in productia de aliaje, in aplicatii sanitare si colorat vopsele, ceramica si glazuri. Acesta se foloseste pentru vopselele metalice, este folosit pe post de catalizator pentru materialele utilizate in crearea fibrelor sintetice si a cauciucurilor.

Bismutul este folosit pe scara larga, in produsele cosmetice. Acesta este folosit pentru vopselele de par, pentru ca ajuta la imbunatatirea culorii si la stabilizarea parului. Bismutul este de asemenea folosit in machiaj, pentru tonerele de piele si in realizarea produselor farmaceutice. Sarurile de bismut sunt folosite la producerea calmantelor pentru dereglarile digestive (in special subsalicilatul de bismut), la tratarea infectiilor si a ranilor de la nivelul pielii.

Pentru a comanda produsul de la magnet-expert.ro doar click aici.